Campagne Rookvrij = Gastvrij

15-07-2024 14:42:00

Midden in het centrum van Utrecht, aan de Oudegracht, vind je de Winkel van Sinkel: een prachtig monumentaal pand mét rookvrije terrassen. Een goede reden voor veel mensen om hier rookvrij te genieten van heerlijk eten en drinken.

Paviljoen Sjoerd Prijs 3

Bij de Winkel van Sinkel geniet je rookvrij van eten en drinken

Midden in het centrum van Utrecht, aan de Oudegracht, vind je de Winkel van Sinkel: een prachtig monumentaal pand mét rookvrije terrassen. Een goede reden voor veel mensen om hier rookvrij te genieten van heerlijk eten en drinken.

9 juli 2024 van: Rookvrije Generatie

Floor Manager Bibian, wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg (gemeente Utrecht) en eigenaresse Maryse François

Interesse voor gezondheid

Bibian (21 jaar) nam het initiatief om de terrassen rookvrij te maken. Ze werkt al zes jaar bij de Winkel van Sinkel: eerst alleen in de bediening, maar inmiddels ook als floor manager. “Ik had altijd al interesse voor gezondheid en vind het eigenlijk heel gek dat sigaretten en vapes nog bestaan, omdat ze zo schadelijk zijn. Ik las over een initiatief om de leeftijdsgrens om deze producten te kunnen kopen ieder jaar te verhogen, zodat er uiteindelijk een Rookvrije Generatie ontstaat. Dit vind ik een ontzettend goed idee, omdat je hiermee niet de huidige rokers ‘straft’. Want zo’n verslaving hebben lijkt me al erg genoeg.” Bibian tekende een petitie en dacht hierdoor ook na over wat zij bij de Winkel van Sinkel kon doen voor een Rookvrije Generatie.

Twijfel

Bibian stelde voor om de terrassen rookvrij te maken. Maryse François (directeur van de Winkel van Sinkel én haar moeder) reageerde meteen enthousiast, maar had in eerste instantie ook twijfels. Bibian: “Ik begreep dit, omdat roken in de horeca nog best wel normaal is – vooral bij horeca waar veel volwassenen komen. Zeker als er alcohol wordt gedronken, wordt er vaak gerookt. Dit merk ik ook bij vriendinnen. Maar ik vind dat juist rookvrij normaal moet zijn op een terras.”

Nieuwe norm

Daarom besloot de Winkel van Sinkel twee van de drie terrassen rookvrij te maken. De twee belangrijkste argumenten waren: tijdens het eten wil je niet andermans rook ruiken én je wilt voorkomen dat andere gasten en de medewerkers meeroken, want dat is schadelijk. Ze bestelden rookvrij materialen om de rookvrije terrassen aan te duiden. Bibian vindt het opvallend dat ze niet veel reacties van gasten krijgen: “Ik denk dat veel mensen het vooral opmerken als ergens wél gerookt wordt. De meeste mensen roken namelijk niet. Wat dat betreft is het eigenlijk ook best gek dat nog niet alle terrassen rookvrij zijn.”

Kiezen voor rookvrij

Terrasgast Agnes Zandvliet (60 jaar) bevestigt dit: “Zeker als ik een lekker gerecht heb besteld, vind ik het vervelend als ik dan in de rook zit. Als het kan, kies ik dus zeker voor een rookvrij terras.” Ze denkt dat dit ook voor veel andere terrasgangers geldt: “Ik denk dat mensen steeds bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Ik zie ook in mijn omgeving steeds minder mensen roken.”

Terrasgast Agnes Zandvliet

Medewerkers

Bibian vertelt dat ze ook stappen zetten om roken onder de medewerkers te ontmoedigen: “Eerst mochten de medewerkers buiten bij de keuken roken, maar nu moet je twee deuren doorlopen en een hele gang af. Natuurlijk gaan we hen niet verbieden om te roken, maar dit helpt wel om ervoor te zorgen dat ze minder in de verleiding komt om ‘even een sigaretje te doen’.” De medewerkers die roken moesten even wennen aan de nieuwe maatregel, maar Bibian vertelt dat ze na drie weken er eigenlijk niemand meer over hoorde. Sowieso was er al de regel dat de medewerkers niet in het zicht van gasten roken.

Fijn voor iedereen

Bibian wil aan andere horecazaken meegeven dat rookvrije terrassen eigenlijk prettig zijn voor iedereen. “Als ik aan het werk ben en ik zou de hele dag in de rook staan, zou ik dat echt niet fijn vinden. Het is schadelijk en ook nog eens vies. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je gasten. En als je wel rookt is het denk ik ook niet fijn, omdat je de hele tijd zin krijgt om te roken. Ook dit geldt voor zowel medewerkers als gasten. En hoe lekker is het dat je zonder andere geuren en viezigheid van je drankje en je eten kunt genieten?”

Utrecht

Ook Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid van Utrecht, is heel blij met dit initiatief: “Een rookvrij terras is een gastvrij terras. Zeker daar waar kinderen komen, vinden wij dat een rookvrij terras de norm moet zijn. Het is gewoon hartstikke ongezond om in iemands rook te zitten.”

De gemeente Utrecht heeft de ambitie dat alle Utrechtse kinderen in 2035 rookvrij kunnen opgroeien. Daar horen ook meer rookvrije terrassen bij. “Steeds meer horecaondernemers maken hun terras rookvrij. We willen Utrechtse ondernemers aanmoedigen die trend te volgen en benaderen dit graag positief en praktisch. Komende tijd gaan we actief op zoek naar horecaondernemers die zich willen onderscheiden en voor rookvrij willen gaan. We willen hen ondersteunen en stimuleren om concrete maatregelen te nemen om roken op het terras te ontmoedigen. Samen op weg naar meer rookvrije terrassen in Utrecht!”

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Cross re tour 7
19-12-2024

Cross-Re-Tour Oproep tot Voorstellen: Financieringsmogelijkheid voor toeristische MKB's om groene en digitale innovatie te stimuleren

Het Cross-Re-Tour project is verheugd om haar Oproep tot Voorstellen te lanceren. Kleine en middelgrote ondernemingen (MKB's) in de toerismesector uit partnerlanden worden uitgenodigd om…

Meer lezen
STV kleur pijl rechts
19-11-2024

Resultaten Party- en Eventcatering Challenge 2024 zijn bekend

Onlangs zijn op de ONCE Najaarsbijeenkomst de resultaten van de Party- en Eventcatering Challenge 2024 gepresenteerd. 

Meer lezen
Eetbare koffiebeker Cupffee
30-09-2024

Geniet duurzaam van je koffie met de eetbare koffiebekers van Cupffee! | #groenidee

Steeds vaker kun je, onder andere bij het Green Key-gecertificeerde The Rotterdam Marriott Hotel, genieten van je koffie in een eetbare koffiebeker van Cupffee. Deze innovatieve optie biedt een…

Meer lezen
Bio Bound bij Duurzame dinsdag op het Binnenhof
03-09-2024

1e dinsdag van september: Duurzame Dinsdag

Elke eerste dinsdag van september markeert een bijzondere dag in Nederland: Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen innovatieve en duurzame ideeën een podium in de politiek en samenleving. Sinds de…

Meer lezen
Het Meerdal
27-05-2024

Center Parcs Het Meerdal zet in op duurzaamheid met meerdere initiatieven | #groenidee

Bij Center Parcs Het Meerdal worden bezoekers verrast met een reeks duurzame initiatieven die zowel de milieubewustheid verhogen als bijdragen aan een groenere toekomst. Deze initiatieven zijn…

Meer lezen
Bieb Rijn en Venen
22-05-2024

Bibliotheek Alphen-Centrum introduceert ruil- en weggeefkast & plantenbieb | #groenidee

Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum introduceert een inspirerend initiatief om duurzaamheid te bevorderen: de ruil- en weggeefkast & plantenbieb.

Meer lezen
Hampshire Hotel Delft Centre
25-04-2024

Hampshire Hotel Delft Centre renoveert hotelkamers duurzaam | #groenidee

Na 13 jaar heeft Hampshire Hotel Delft Centre een duurzame make-over gegeven aan hun kamers, waarbij milieubewustzijn voorop stond.

Meer lezen
Dierenpark Amersfoort
18-04-2024

Dierenpark Amersfoort schittert met grootste zonnecarport van de stad! | #groenidee

Dierenpark Amersfoort heeft zijn duurzame ambities kracht bijgezet door de opening van de grootste zonnecarport van Amersfoort, gelegen op het bovenste dek van hun parkeergarage.

Meer lezen
Flaasbloem
09-04-2024

RCN De Flaasbloem met een duurzame watertap voor eigen bronwater | #groenidee

RCN De Flaasbloem, een recreatiepark in Noord-Brabant, heeft een milieuvriendelijk initiatief op het park: een duurzame watertap voor eigen bronwater.

Meer lezen
Keurmeester column Hoe pak je door
28-03-2024

Hoe pak je dóór? | De rol van een keurmerk

Vorige maand reikte Stichting KMVK de Green Key certificaten voor 2024 uit. Dat waren er maar liefst 750. Want Green Key zit stevig in de lift. Vooral uit de hoek van de bungalowparken is er veel…

Meer lezen
Omniversum
26-03-2024

Museon-Omniversum vergroent gebouw met groendak | #groenidee

Het Museon-Omniversum in Den Haag heeft een groendak dat bedekt is met levende planten, waarmee het zorgt voor een groenere én gezondere omgeving.

Meer lezen
Landal Hoog Vaals
29-02-2024

Landal Hoog Vaals stimuleert duurzaam eten dineren met menukaart | #groenidee

Landal Hoog Vaals maakt gebruik van een duurzame menukaart, toegewijd aan groene keuzes en duurzaam genieten.

Meer lezen
Keurmeester column Plicht of Inspiratiebron
10-01-2024

Plicht of inspiratiebron? | Column van onze keurmeester

Als keurmeester van Green Key en Duurzaam Gastvrij loop ik alweer een paar jaar rond in de recreatiesector. Een van de zaken die mij opvalt, is dat de aandacht voor Green Key en Duurzaam Gastvrij…

Meer lezen
Europarcs Markermeer
21-12-2023

Europarcs Markermeer ondersteunt medewerkers met weggeefbak | #groenidee

Europarcs Markermeer heeft een sociaal én milieuvriendelijk initiatief met de weggeefbak voor medewerkers.

Meer lezen
Golden Tulip Leiden Centre
13-12-2023

Golden Tulip Leiden Centre innoveert ontbijtbuffet met duurzame dispenser | #groenidee

In een bewuste stap naar duurzaamheid heeft Golden Tulip Leiden Centre zijn ontbijtbuffet vernieuwd met een milieuvriendelijke ontbijtdispenser, mogelijk gemaakt door samenwerking met TLANT.

Meer lezen
Snowworld Landgraaf
07-12-2023

Snowworld Landgraaf vermindert de berg papierafval met sticker | #groenidee

Snowworld Landgraaf heeft in de toiletten pakkende stickers hangen die mensen aanzet om minder papier te verbruiken.

Meer lezen
Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep | #groenidee

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een duurzamere…

Meer lezen
Reduceer CO2
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina | #groenidee

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog oogst duurzaamheid met eigen groente- en kruidenkas | #groenidee

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de normen voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel of niet op…

Meer lezen
Slim Energiecontract
15-09-2023

Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum introduceert duurzame wijnselectie | #groenidee

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie | #groenidee

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen