Veel vissoorten worden overbevist waardoor zij met uitsterven worden bedreigd of de viswijze schade toebrengt aan het maritieme ecosysteem. Andere soorten worden op milieubelastende wijze gekweekt. Door voor 'verantwoorde' vissoorten te kiezen draagt de deelnemer bij aan het beschermen van het visbestand en gezonde oceanen. Helaas komen onze keurmeesters met regelmaat nog voorbeelden tegen dat bedreigde, niet verantwoorde vis op de menukaart staat waar traditiegetrouw gasten vaak om vragen. Denk bijvoorbeeld aan de paling of de sliptong. Vaak hebben deze deelnemers geen goed beeld welke alternatieven geboden kunnen worden.
Een goed hulpmiddel bij het bepalen van de duurzaamheid van een vissoort is de VISwijzer. De VISwijzer geeft een oordeel over de duurzaamheid van vissen en schaal- en schelpdieren. Dit oordeel is gebaseerd op de ‘common methodologie’: een methode om duurzaamheid te scoren. Vissoorten die voorkomen in de rode kolom van de VISwijzer worden ernstig bedreigd.
Green Key en Duurzaam Gastvrij deelnemers mogen geen vissoorten uit de rode kolom van de VISwijzer op de menukaart hebben staan. Dit geldt niet voor MSC/ASC gecertificeerde vis uit de rode kolom, die mag wel op de menukaart staan.
De database van de VISwijzer is toegankelijk via de website van de Goodfish Foundation. Daarnaast heeft Goodfish een webpagina gemaakt waarin de meest voorkomende bedreigde, rode vissoorten staan, én voor deze vissoorten een goed alternatief aangedragen. De goede alternatieven zijn hier te vinden. Zo kunnen gasten op een verantwoorde manier genieten van hun maaltijd!