Certificering met Duurzaam Gastvrij kent verschillende financiële voordelen voor jouw bedrijf. Dit omvat o.a. de volgende voordelen en subsidies:
Financiële voordelen & subsidies
Duurzaam Gastvrij bedrijven die in milieumaatregelen investeren kunnen gebruik maken van diverse rijkssubsidieregelingen, zoals:
Zie de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor meer informatie over de verschillende rijkssubsidieregelingen.
Milieu- en Energielijst
Bedrijven hebben de mogelijkheid om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige technieken en innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die op de Milieu- en Energielijst staan.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
De overheid wil met de Energie-investeringsaftrek (EIA) energiezuinige investeringen stimuleren en energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie een impuls geven. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de EIA tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Deze Energielijst wordt jaarlijks geactualiseerd.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) / Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Doormiddel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) maakt de overheid het extra aantrekkelijk voor bedrijven om te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken die op de zogenoemde Milieulijst staan. Deze Milieulijst wordt jaarlijks geactualiseerd en bevat ruim 300 innovatieve en milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel.
Geïnteresseerd en benieuwd of jouw verduurzamingsinvestering in aanmerking komt?
Bekijk de Milieu- en Energielijst
Je kan op deze pagina jouw bedrijfssector en milieudoel invoeren of zoeken op trefwoorden/codes. Vervolgens worden de mogelijke verduurzamingsinvesteringen getoond die onder de EIA of MIA/Vamil regeling vallen. Als je op één van deze resultaten klikt vind je verdere uitleg over de voorwaarden en voordelen van de investering, en een link om een aanvraag voor deze investering in te dienen. Zie hier een interactieve kaart met een overzicht van de verschillende verduurzamingsinvesteringen die op de Milieu- en Energielijst staan.
Rabo Impactlening
Met de Rabo Impactlening geeft de Rabobank een rentekorting aan bedrijven en organisaties die ondernemen met een duurzame of maatschappelijke impact. Je kan van deze regeling profiteren als je in aanmerking komt voor een zakelijke lening en in geselecteerde branches actief bent of duurzaam koploper bent. Duurzaam Gastvrij deelnemers met Goud komen in aanmerking voor de Rabo Impactlening.
Het bedrijf dient te voldoen aan de volgende regels die zijn opgesteld samen met de Europese Investeringsbank (EIB):
- In jouw bedrijf werken maximaal 3000 fte
- De looptijd van de zakelijke lening is vijf of tien jaar
- Het bedrag dat je wil lenen ligt tussen de € 250.000 en € 7,5 miljoen
- Jouw bedrijf moet een gouden Duurzaam Gastvrij certificering hebben
Meer informatie over de Rabo Impactlening